5 dôvodov, prečo investovať do vakuování potravín

Predstavte si, že si môžete vychutnať čerstvé jedlo kedykoľvek chcete bez vyhadzovania pokazených potravín. Vákuovanie je to, čo z týchto predstáv urobí realitu. S vákuovačkou si môžete vychutnávať mäso, ryby, zeleninu alebo ovocie po týždni bez straty chuti a kvality. Vákuovanie potravín je ľahké a v dnešnej dobe dostupné pre všetkých. Tu je 5 dôvodov, prečo by ste mali zvážiť vákuovanie potravín:

Predĺženie trvanlivosti potravín

Dajte koniec uzatvárateľným krabičkám a sáčkom. Akonáhle skúsite vákuovanie, už ich nebudete chcieť vidieť. Vákuovačka odstraňuje vzduch z potravinových vrecúšok, čím zabraňuje kysnutiu plesnivenia, a oxidačným procesom, ktoré môžu spôsobiť stratu chuti a kvality Vašich potravín. Vďaka tomu vydrží napríklad mäso a ryby v chladničke až 5x dlhšie, zelenina a ovocie až 2x dlhšie.

Úspora peňazí a času

Vďaka predĺženiu trvanlivosti potravín môžete nakupovať potraviny vo väčšom množstve a ušetriť peniaze pri nákupe vo veľkoobchode alebo na farmárskych trhoch. Napríklad môžete kúpiť veľké balenie mäsa alebo rýb, rozdeliť ich na menšie porcie a vákuovať ich na neskoršie použitie. Vďaka tomu ušetríte nielen peniaze ale zároveň aj čas, pretože nemusíte každý týždeň chodiť do obchodu pre čerstvé potraviny.

Uskladnenie potravín

Vákuovaním potravín je možné skladovať potraviny dlhšie bez nutnosti mrazenia. To je ideálne pre tých, ktorí nemajú dostatočný priestor na mrazenie alebo pre tých, ktorí chcú mať potraviny po ruke bez nutnosti rozmrazovania. Navyše vákuovanie umožňuje uskladnenie potravín v mrazničke bez rizika tvorby kryštálov ľadu, ktoré inak môžu poškodiť textúru a chuť potravín.

Zachovanie pôvodných hodnôt potravín

Všetci to poznáme. Odložíme si zvyšok jedla do chladničky na neskôr a keď sa k nemu vrátime, je uschnuté alebo zvlhnuté a už to jednoducho nie je ono. Vďaka vákuovaniu potravín zachováme vitamíny, minerály a chuť potravín. Potraviny, ktoré sú vákuované, zostávajú čerstvej a plnej chuti po oveľa dlhšiu dobu ako potraviny, ktoré sú uchovávané v bežnom obale.

Vaření sous-vide

Každý správny kuchár či gurmán sa v gastronómii stretol s pojmom sous-vide. Sous-vide je metóda varenia potravín v teplej vode pri nízkych teplotách. Potraviny sa zavákuujú vo vákuovačke a varí sa v teplej vode dlhšiu dobu ako pri bežnom varení. Táto metóda zaisťuje, že potraviny zostanú krehké a šťavnaté.

V konečnom dôsledku vákuovačka udrží v skvelej kondícii nielen vaše jedlo, ale aj váš bankový účet. Je to skvelá investícia pre každého, kto chce jesť zdravo a ušetriť svoje peniaze.